1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

ЗАНИМАЊЕ УГОСТИТЕЉСКЕ СТРУКЕ

Образовни профил: Б А Р М Е Н

ОПИС ЗАНИМАЊА ЗА БАРМЕНА

             Где ради

            Бармен ради у угоститељским објектима – баровима (хотелима, ноћним клубовима и др.)

              Шта ради

            Бармен ради на дочеку и услуживању гостију, организовњу пријема, коктел партија, одговоран је за правилно чување и руковање ивентаром, средствима за рад, за примљену робу, издате блокове и рачуне.

              Средства за рад

             Прибор за припремање барских мешавина: барске чаше – различитих врста и величина, бокали, барска сита, кашике, ручни мешач (шејкер), ножеви разних величина и врста (барски нож, нож за резање коре од лимуна, нож за бушење конзерви, и сл.) разни вадичепови, барска клешта, лопатице за лед, хватаљке за лед, прибор за јело, посуђе, столно рубље, потребна приручна средства за рад, расхладни уређаји, полице, ветрине, миксери, ледомати и др.

              Знања и интересовања:

            Потребна су знања из услуживања, познавања специфичних тежина и припремања мешавина пића, декорације, хигијена, примењене психологије и страних језика.

               Потребна су потпуно очуваност горњих и доњих екстремитета, чуло вида и слуха, способност брзог оперисања простим рачунским радњама. Присуство следећих особина личности: љубазност, лако успостављање непосредног контакта са другим лицима, предусретљивост, стрпљење и тачност.

УСЛОВИ ЗА УПИС КАНДИДАТА

            Сврха образовања је стручно и перманентно образовање – продубљивање знања, умења и вештине за обављање барских послова: познавање пића, органолептички састав, специфичну тежину, и др. Образовање могу стицати кандидати са завршеним средњим, и КВ образовањем.

 

ГРУПА ПОСЛОВА И ЗАДАТАКА

             За школску 2007/08. годину омогућавамо вам могућност стручног образовања и оспособљавања за стручно перманентно образовање за занимање бармен. Упознавање са радом у бару, начином услуживања, припремању барских мешавина, додатака пићима, сервирање и украшавање.

            Упознавање са радом и значајем припремања мешаних - барских пића, коктела, услуживањем, као и са њиховом одећом и обућом, упознати их са рубљем, стаклом, порцеланом, металним посуђем, помоћним барским ивентаром и сл.

Дочек госта, разговор са гостом, примање наруџбе, маркирање, начином услуживања гостију,  сервирањем, апсервирањем, начином наплаћивања, испраћај госта, уређењу услужног простора и сл.

 

ТЕХНОЛОГИЈА ЗАНИМАЊА - БАРМЕН

 

           Љубазно понашање са гостима: Љубазност, поздрављање, разговор и примање гостију, ословљавање, осмех, услуживање гостију, апсервирање, наплаћивање и испраћај гостију.

            Просторије у којима ради бармен:  Бармен ради у угоститељским објектима – баровима, на дочеку, припремању и услуживању барских мешавина, наплаћивању и испраћају гостију.

            Предмети потребни за припремање барских мечавина и услуживање: намештај, барски пулт, ручни мешач (шејкер), барска чаша, барска цедиљка, барски нож, виљушка, кашика, ренде, хватаљке, даске за резање, отварачи, бочице за штрцање, вадичеп, сламке, мерице, уређаји и апарати, одржаван и чист ивентар, ресторанско рубље и стакло.

            Барско особље, начин рада и одећа: шеф бара, први и други бармен, конобари, сервир, помоћно особље, одећа која је карактеристична по свом изгледу.

             Припремни радови у офису и основни начин сервирања:  ''Мисе ен плаце'' пребрисавање пулта, столова, и столица, припреме за рад, контрола и исправност пића, воћа и додатака барским мећавинама, прање, полирање чаша и малог столног ивентара, бонирање услуга и начин услуживања.

             Издавање и наплаћивање рачуна: издавање рачуна и начин наплаћивања.

              Средства понуде пића и хране: барска карта, ценовници, кактел карте и сл.

              Лична припрема за услуживање: припремити офис, бар, лична припрема за рад, и др.

             Услуживање пића, напитака, барских мешавина: услуживање квалитетних и свежих пића, малих оброка, сендвича, карампеја, колача, као и других посластица, топлих алкохолних-безалкохолних напитака.

            Увођење у рад нових радника и њихово стручно усавршавање (менторство) односно послове стручног и професионалног оспособљавања у обуци ученика-полазника практичне наставе: учествовање у раду и образовању, провери радне и стручне способности, оцењивању ученика – полазника у практичном раду у бару. Познавање ивентара, одржавања ивентара, познавање пића, мешавина, декорација и употреба воћа, дочеку госта, примању наруџби, припремању и услуживању мешаних пића, сервирање, услуживање, апсервирање, наплаћивање, испраћај госта и обрачун дневног утрошка, контрола пазара, дневни обрачун и ивентар робе.

 

НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА


 NASTAVNI PREDMETI

NEDELJNO

BROJ NEDELJA

GODIŠNJE

T

P

T

P

A) Zajednički predmeti za područje strulnog obrazovanja

FINANSIJSKO POSLOVANJE

2

12

24

RAD NA RAČUNARU / FISKALNOJ KASI

2

12

12

12

POSLOVNA PSIHOLOGIJA

2

12

24

ENGLESKI JEZIK  I

2

12

24

NEMAČKI JEZIK  II

2

12

24

 Ukupno A:

10

108

12

B) STRUČNI PREDMETI

BARSKO POSLOVANJE

4

12

48

USLUŽIVANJE U BARU

12

12

144

PPOZNAVANJE BARSKIH MEŠAVINA

2

12

24

Ukupno B:

6

12

12

72

144

UKUPNO A + B

10+6

12

12

180

144

 

35

324

Создание сайта - Берлот

Изаберите језик

EnglishBulgarianCzechDanishDutchFrenchGermanGreekItalianJapaneseKoreanPolishRussianSwedishSerbianSlovenianTurkishMacedonianArmenianChinese (S)Chinese (T)

AcyMailing Module

Угоститељство

  • Банер

Ко је на мрежи

Имамо 1 гост на мрежи

Статистика

Број прегледа чланка : 27607