ЗАНИМАЊЕ УГОСТИТЕЉСКЕ СТРУКЕ
Образовни профил: К У В А Р
ОПИС ЗАНИМАЊА ЗА К У В А Р А
Где ради
Кувар ради у угоститељским и туристичким објектима, (хотелима, ресторанима, пицеријама и др.) као и предузећима које имају , у здравственим установама, васпитно образовним установама предшколског васпитања и образовања, као и у другим објектима и установама.
Шта ради
Кувар је оспособљен да ради на припремама одређених врста јела (хладних и топлих). Одговоран је за припремање наручених јела, за правилну употребу и рационално коришћење намирница, за чување ивентара и других средстава за рад.
Средства за рад
Куварски прибор, ножеви разних величина и врста за резање, за бушење конзерви, и сл.), прибор за јело, посуђе, потребна приручна средства за рад, расхладни уређаји, полице, ветрине, миксери, разни апарати за припрему јела, чување намирница и др.
Знања и интересовања:
Потребна су знања из припремања и чувања хране, декорације, хигијена, дијетике и гастрономије.
ЦИЉ ОБРАЗОВАЊА
Стручно-перманентно образовање у области куварства за образовни профил – кувар могу се образовати и стицати знање и звање кандидати са завршеним образовањем, средњим и КВ.
ГРУПА ПОСЛОВА И ЗАДАТАКА
За школску 2005/06. годину омогућавамо вам могућност стручног образовања и оспособљавања за стручно перманентно образовање за занимање кувар. Упознавање са радом у кухињи, за следеће групе послова и радних задатака:
Припремање специјалних јела: припремање сви врста хладних јела, риба и дивљачи, организовање чишћења, чувања и припремање намирница за припремање специјалних јела, припремење разних јела кувањем, печењем, пржењем, припремење, расецање и мешење специјалних јела пред гостом, доготовљавање специјалних јела, одређивање боје, густине, изгледа и укуса јела.
Припремање јеловника и припремање нових јела: сстављање јеловника, и менија за понуду јела, требовање и контрола намирница, припремење јеле, састављање дневних, недељених, месечних и сезонских јеловника. Рад на аранжирању изложбених столова и расхладних ветрина у сали за ручавање (шведски стол), рад на арнижирању и декорацији наруџби, као и прдлагање и увођење мера на унапређивању угоститељских услуга.
Стручно – перманентно образовање рада у кухињи: кординирање рада и послова са другим одељењима у кухињи у зависности од врсте производа који се припремају у радном одељењу Контрола припреме јела, норматива, квалитета и квантитета намирница, аранжирању и издавања наруџби, у радном одељењу хладне и топле кухиње. Планирање наручивање намирница, требовање, контролисање дневно утрошених намирница, одржавање ивентара, посуђа и прибора.
Стручно организовање рада у ресторанима, радничким мензама: припрема и контрола рада у кухињама радничких ресторана, набавка намирница, припрема, приготовљавање, сервирање, издавање и сл. Припремање исхране радника на терену: учествовање у утврђивању цене исхране радника, вођење потребне евиденције: финансијске и материјалне и израда одговарајућих обрачуна за рад, послове и услуге.
Увођење нових радника у рад, њихово стручно усавршавање (менторство), односно послови на стручном – перманентном раду са полазницима – наставних практичне наставе куварства: рад и учествовање у програмирању функционалног образовања и оспособљавања, менторстава за нове раднике, као и за све полазнике уколико раде у кухињи ресторана, који је наставна база школе. Учествовање у провери радне оспособљености нових радника или оцењивање полазника на практичном раду у објекту где раде.
Хигијенско – техничка заштита особља, ивентара и објеката: контрола и надгледање, спровођења личне хигијене и естетског изгледа особља у услужним и производним одељењима одговара одређеним нормативима и прописима. Сваки полазник који се утврди да је санитарно неисправан аутоматски се искључује и одстрањује са посла (немају санитарну књижицу или нису здрави). Контрола и утврђивање исправности намирница и хране, одстрањивање покварених и загађених намирница, као и неисправне хране. Контрола спроведених мера дезинфекције, дезинсекције и дератизације простора, посуђа и прибора, пружање прве помоћи код повреда, опекотине, посекотина, гушења или тровања, и сл.
НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТИ |
НЕДЕЉНО |
БРОЈ НЕДЕЉА |
ГОДИШЊЕ |
||
Т |
П |
Т |
П |
||
А) Заједнички предмети за подручје струлног образовања |
|||||
ФИНАНСИЈСКО ПОСЛОВАЊЕ |
2 |
12 |
24 |
||
РАД НА РАЧУНАРУ / ФИСКАЛНОЈ КАСИ |
2 |
12 |
12 |
12 |
|
ПОСЛОВНА ПСИХОЛОГИЈА |
2 |
12 |
24 |
||
ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК И |
2 |
12 |
24 |
||
НЕМАЧКИ ЈЕЗИК ИИ |
2 |
12 |
24 |
||
Укупно А: |
10 |
108 |
12 |
||
Б) СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ |
|||||
НАУКА О ИСХРАНИ |
4 |
12 |
72 |
||
ПРАКТИЧНАНАСТАВА-КУВАРСТВО |
12 |
12 |
144 |
||
ПОЗНАВАЊЕ ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА |
2 |
12 |
24 |
||
Укупно Б: |
6 |
12 |
12 |
72 |
144 |
УКУПНО А + Б |
10+6 |
12 |
12 |
180 |
144 |
|
35 |
324 |